Sos beszamelowy

Oglądasz posty znalezione dla zapytania: Sos beszamelowy




Temat: zakochałem się...
whiteleaf napisał(a):


... w Tori Amos. :]


Zasmucę Cie, Ona ma męża...


BTW, co można zrobić na kolację typu "świece i wino"? :)


Powiedzialbym spaghetti ale to takie banalne...

Zrob kurczaka w miodzie, albo brokuły w sosie beszamelowym.
Tym to nawet kobiecie do serca przez zołądek trafisz.
Pierwszym da sie niewiastę nawrocic z drogi wegetarianizmu, a drugim
poskromic najwiekszego mięsozercę.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zakochałem się...
JIMMYtm:


| ... w Tori Amos. :]

Zasmucę Cie, Ona ma męża...


No to co? :)


Powiedzialbym spaghetti ale to takie banalne...


I pewnie przy tym zostanę. Banalne to będzie za drugim razem, trzecim,
czwartym... ;)


Zrob kurczaka w miodzie,


Ha! Wrzucę sobie ten wątek gdzieś do zakładek. ;)


albo brokuły w sosie beszamelowym.


Nie tknęłaby. :]


Pierwszym da sie niewiastę nawrocic z drogi wegetarianizmu,


Nie widzę takiego zagrożenia. ;)


a drugim
poskromic najwiekszego mięsozercę.


Nie wierzę. ;)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Zdrada - jak sobie z tym poradzić?
Popatrzmy, co nam tu Konrad w wiadomości
<news:e011q6$l3$1@nemesis.news.tpi.plnapisał(a):


| ROTFL... poplulem monitor
Kupię Ci śliniaczek:-)


ja nie poplulem bluzki tylko monitor :D , sliniaczek nie pomoże, chyba ze
wycieraczki.

Fata jest mi winna Brokuły w sosie beszamelowym. :P

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Gruby - lasagne na 3 osoby
kupujesz platy lasagne.
mala puszke koncentratu pom.
500 g miesa mielisz ;)
szatkujesz 2 marchewki i pol selerka.
kroisz w kosteczke cebule 2 i 2 zabki czosnku
wypatroszysz 2 puszki pomidorow, pokroisz w kostke i odlejesz wode z
pomidorow (przyda sie pozniej).
przygotuj sobie kubeczek rosolku wolowego do podlewania miesa przy duszeniu.
na oleju pozlacasz cebule i czonek, na to miesko, posol i popieprz dodaj
ziol (prowansalskie moga byc).
podsmazyc miesko. na to dodac marchewke i seler. na to pomidory.
podlewac rosolkiem.
w miedzyczasie rozdrobniac wszystko co w garnku na mniejwiecej jednolite
czastki.
dodajesz maly koncentrat.
konsystencja koncowa nie ma byc zbytnio plynna bo bedziemy podlewac woda z
pomidorow.
jak bedzie bardziej plynna to mniej podlewasz;)

pol kilo sera zetrzec na wiekszych oczkach na tarce.

wykonac najprostszy sos beszamelowy (przepis znajdziesz byle gdzie na sieci)

forme (taka do ciasta, plaska) posmarowac lekko maslem, polozyc platy, sos
beszamelowy, to co z garnka, podlac woda z pomidorow, polozyc warstwe sera,
na to platy i ponownie beszamel, warstwa z garnka, podlac woda z pomidorow,
ser; platy, beszamel, jak zostalo to reszta z garnka, troche wody z
pomidorow i ser.
jak nei zostalo to: platy, beszamel, troche wody z pomidorow i ser.
wlozyc do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, jak platy zaczna sie robic
miekkie.

ps
uzywam nie gotowanych platow dlatego podlewam woda z pomidorow.
gotowania platow nie polecam..

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Gruby - lasagne na 3 osoby

jagusia wrote:
kupujesz platy lasagne.
mala puszke koncentratu pom.
500 g miesa mielisz ;)
szatkujesz 2 marchewki i pol selerka.
kroisz w kosteczke cebule 2 i 2 zabki czosnku
wypatroszysz 2 puszki pomidorow, pokroisz w kostke i odlejesz wode z
pomidorow (przyda sie pozniej).
przygotuj sobie kubeczek rosolku wolowego do podlewania miesa przy
duszeniu. na oleju pozlacasz cebule i czonek, na to miesko, posol i
popieprz dodaj ziol (prowansalskie moga byc).
podsmazyc miesko. na to dodac marchewke i seler. na to pomidory.
podlewac rosolkiem.
w miedzyczasie rozdrobniac wszystko co w garnku na mniejwiecej
jednolite czastki.
dodajesz maly koncentrat.
konsystencja koncowa nie ma byc zbytnio plynna bo bedziemy podlewac
woda z pomidorow.
jak bedzie bardziej plynna to mniej podlewasz;)

pol kilo sera zetrzec na wiekszych oczkach na tarce.

wykonac najprostszy sos beszamelowy (przepis znajdziesz byle gdzie na
sieci)

forme (taka do ciasta, plaska) posmarowac lekko maslem, polozyc
platy, sos beszamelowy, to co z garnka, podlac woda z pomidorow,
polozyc warstwe sera, na to platy i ponownie beszamel, warstwa z
garnka, podlac woda z pomidorow, ser; platy, beszamel, jak zostalo to
reszta z garnka, troche wody z pomidorow i ser.
jak nei zostalo to: platy, beszamel, troche wody z pomidorow i ser.
wlozyc do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, jak platy zaczna sie
robic miekkie.

ps
uzywam nie gotowanych platow dlatego podlewam woda z pomidorow.
gotowania platow nie polecam..

dzięki serdeczne..:-)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Gruby - lasagne na 3 osoby
Głupia wrotka dla jagusia:

kupujesz platy lasagne.
mala puszke koncentratu pom.
500 g miesa mielisz ;)
szatkujesz 2 marchewki i pol selerka.
kroisz w kosteczke cebule 2 i 2 zabki czosnku
wypatroszysz 2 puszki pomidorow, pokroisz w kostke i odlejesz wode z
pomidorow (przyda sie pozniej).
przygotuj sobie kubeczek rosolku wolowego do podlewania miesa przy duszeniu.
na oleju pozlacasz cebule i czonek, na to miesko, posol i popieprz dodaj
ziol (prowansalskie moga byc).
podsmazyc miesko. na to dodac marchewke i seler. na to pomidory.
podlewac rosolkiem.
w miedzyczasie rozdrobniac wszystko co w garnku na mniejwiecej jednolite
czastki.
dodajesz maly koncentrat.
konsystencja koncowa nie ma byc zbytnio plynna bo bedziemy podlewac woda z
pomidorow.
jak bedzie bardziej plynna to mniej podlewasz;)

pol kilo sera zetrzec na wiekszych oczkach na tarce.

wykonac najprostszy sos beszamelowy (przepis znajdziesz byle gdzie na sieci)

forme (taka do ciasta, plaska) posmarowac lekko maslem, polozyc platy, sos
beszamelowy, to co z garnka, podlac woda z pomidorow, polozyc warstwe sera,
na to platy i ponownie beszamel, warstwa z garnka, podlac woda z pomidorow,
ser; platy, beszamel, jak zostalo to reszta z garnka, troche wody z
pomidorow i ser.
jak nei zostalo to: platy, beszamel, troche wody z pomidorow i ser.
wlozyc do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, jak platy zaczna sie robic
miekkie.

ps
uzywam nie gotowanych platow dlatego podlewam woda z pomidorow.
gotowania platow nie polecam..

robimy we dwie osoby

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Gruby - lasagne na 3 osoby

Margaret wrote:
news:ctjq02

| Robaczku, to po prostu sparzaj parę płatów, które mają iść na górę.
| Tak trudno coś takiego wymyślić? :-))


A po co?

na poczatku tego watku, napisalam wlasnie, ze podgotowywuje (opcja
"Sparzania" tez juz wchodzila w gre).


Ja wam mówię, że coś robicie źle!

 Mam taki elektryczny piecyk,

ktory nagrzewa sie zawsze do jednakowej temperatury i wysusza
wszystko na wior :-)).


też mam elektryczny
Ten sos, powinien mieć tyle wilgoci, że po kilku minutach wypełnia naczynie
w której jest lasagne. Na wierzchniej warstwie też powinno być trochę sosu.
No i powinno się to piec pod przykryciem więc nie ma chuja, makaron musi
najść wilgocią.
Obniż temperaturę.
Odkryj ją na ostatnie 10 minut.

I zapomnij o sosie beszamelowym, to wersja z północy - tłuste gówno, dupsko
ci potem urośnie.
Zrób tylko z mięsnym sosem, posyp parmezanem, a ser - nie zapomnij -
zmieszaj mozzarelle z serem ricotta.
bez ricotty, to chuj nie lasagne.

moon

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Gruby - lasagne na 3 osoby

Moon wrote:
| ktory nagrzewa sie zawsze do jednakowej temperatury i wysusza
| wszystko na wior :-)).

też mam elektryczny
Ten sos, powinien mieć tyle wilgoci, że po kilku minutach wypełnia
naczynie w której jest lasagne. Na wierzchniej warstwie też powinno
być trochę sosu. No i powinno się to piec pod przykryciem więc nie ma
chuja, makaron musi najść wilgocią.
Obniż temperaturę.
Odkryj ją na ostatnie 10 minut.

I zapomnij o sosie beszamelowym, to wersja z północy - tłuste gówno,
dupsko ci potem urośnie.
Zrób tylko z mięsnym sosem, posyp parmezanem, a ser - nie zapomnij -
zmieszaj mozzarelle z serem ricotta.
bez ricotty, to chuj nie lasagne.

Zapisałam :)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: piersi kurczaka..
"mnjiodek" <mnjio@bez.emilawrote in
news:d4876u$e2j$1@nemesis.news.tpi.pl:


z pieczarkami i sosem beszamelowym dzis zrobie.
piersi kroimy w kawalki, dusimy z pieczarkami, polewamy sosem.
jemy z ryzem.


a na kolacje spageti

gotujemy makaron
smazymy pieczarki, starta kielbase, dwa czosnki, dwie duze lyzki wina i 8
olwiek.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Misie pysie :)


Z góry uprzedzam, że to nie będzie jakas wyżerka, bo nie ;)
Mimo wszystko naszła mnie ochota na to, aby Was nakarmić czymś
smacznym, bo tak ;)


to ja chce ortolany w sosie beszamelowym....


Resztę proszę o potwierdzenie swojej obecności, bądź nieobecności
mailem, telefonem esemesem, gadulcem czy nawet listem pileconym za
potwierdzeniem  ;)


to ja wyśle śpiewający telegram


  18. Miodek        +


+/- to jedyne co widze
i w koncu jestem na dobrym miejscu (ukochane 18-ście)
a nie jak w statach

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Misie pysie :)


mnjiodek wrote:

| Z góry uprzedzam, że to nie będzie jakas wyżerka, bo nie ;)
| Mimo wszystko naszła mnie ochota na to, aby Was nakarmić czymś
| smacznym, bo tak ;)

to ja chce ortolany w sosie beszamelowym....


    Co to ? A jak wam zostanie troche to przeslecie mi Servisco ?


to ja wyśle śpiewający telegram

|   18. Miodek        +

+/- to jedyne co widze


    Jestes znawca Hiphop`u ?
    Myslisz ze to chodzilo o nosicielstwo HIV ?
    Czy o wyglad tabletek Extascy ?
    Czy moze o ciaze?

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Misie pysie :)


| to ja chce ortolany w sosie beszamelowym....

    Co to ?


nie wiem, ale fajnie bszmi ;)


| +/- to jedyne co widze

    Jestes znawca Hiphop`u ?
    Myslisz ze to chodzilo o nosicielstwo HIV ?
    Czy o wyglad tabletek Extascy ?
    Czy moze o ciaze?


to tylko onomatopaja albo palindrom

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: poradnik futowca hardocorowca

Użytkownik leon <hala@lodz.ccw wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Fr_b5.4311$pD2.85@news.tpnet.pl...


| http://www.kathay.com.pl/futy.htm

| pozdrawiam

| KatHay :)
-------------------------
Witam!
Krótko, zwięźle,dowcipnie. Bez zbędnych wygibasów
stylistyczno-naukowych.  Przyjemna lektura.
Czy aktualizacja codzienna?
Pozdrawiam
leon
Ps. Wspominasz o chat'cie; jak tam się dostać?


przyklasne   :)   niezle ...ten styl mi opowiada
jezeli bedziesz robil to codziennie
to niech Piotr K .   trzesie portkami  :)
zmien tlo  razi w oczy ....
nie jestem pewien czy danie szefa kuchni w sosie
beszamelowym  bedzie w poniedzialem delikatesem
zycze wam aby nie wyladowalo w misce dla psa
albo raczej w korycie dla byka.......    ;-)
a co do zrodel rafala to niech ci powie
jaka prognoze wynikow {przeciek :) }
podalo jego zrodlo   dla spolki Yahoo  :))

leon !!!
http://gielda.chat.com.pl/

pozdrawiam
Jara

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: nowe okno

Bergerac napisał(a) w wiadomości: ...


Może należy zarejestrować ponownie biblioteki
actxprxy.dll i shdocvw.dll ?


A ja wiem.... ?
znam sie na tym jak na wypieku czeskich muffinow
w sosie beszamelowym i ugniatanym ciescie  ;-)

Pozdrawiam

Emir Lapti
La@Ceti.com.pl lub La@Valhalla.com.pl
http://www.ceti.com.pl/~lapti
http://strategie.valhalla.com.pl
... i niech Allach pasie Twoje wielblady

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: prawą rausz

prawą rausz
___________

rozpłynęła się
zielona rękawiczka
w sosie beszamelowym

latawce odleciały
pozostawiając rysę
na błękicie nieba

rozdygotane sardynki
bezładnie przepłynęły
naśladując ruchy pana b

wypatroszony mały czyżyk
nie czesze już grzebykiem
wiszących w jaskini nietoperzy

i jak stąd nie odlecieć gdy już otwarte okno
i dawno wyschły suszące się na sznurku
papierowe skrzydła

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zapiekanka ziemniaczana w default


<st789s@op.plwrote in message



Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to:

roast potato pie


Ja bym powiedziala 'potato bake' - nie mylic z 'baked potato' czyli
pieczonym ziemniakiem. Mozna u nas kupic takie mrozone zapiekanki w sosie
beszamelowym, posypane tartym serem, sa rozne, broccoli bake, cauliflower
bake i potato bake. Potato pie sugeruje mase ziemniaczana w ciescie (pie).
Potato bake to zapiekanka, w ktorej glownym, aczkolwiek nie jedynym
skladnikiem sa ziemniaki wiec jest to okreslenie 'luzne'. Casserole to
'duszonka' - przyrzadzana w garnku - potato bake robi sie w piekarniku.
Smacznego! :-)
Ania
(remove me before replying)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Praca nocą.......

Wojtas napisał(a) w wiadomości: <7kpcnl$ga@news.ikp.pl...

ewka :

| A wstajesz o 5-ej, znowu myjesz zeby

| A po co? Jak nie mam szkoły, to o 12.00 albo później.

Ja tez nie mam szkoly. Sesja zakonczy sie jednak we wrzesniu.... :-((((


Biedaku...


| Kolację? Dobra. Co masz do jedzenia?
| Chipsy są, Prince Polo jest, batonik z orzechami tez......chyba mało
| eee...za mało, mam apetycik...;-)))

No to co proponujesz???? Ja tez bym coś schrupał.....


łososia przybranego kaparami, sałatkę z krabów, kalmary w sosie beszamelowym
i jakieś rozgrzewające winko...

Wojtas


Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Praca nocą.......

ewka szaleje:


| Ja tez nie mam szkoly. Sesja zakonczy sie jednak we wrzesniu.... :-((((
Biedaku...


Eee..tam, troche zarabiam.......


| No to co proponujesz???? Ja tez bym coś schrupał.....
łososia przybranego kaparami, sałatkę z krabów, kalmary w sosie
beszamelowym
i jakieś rozgrzewające winko...


Widze ze z moją ukochaną zwykłą kiełbaską z grilla i zimnym pyfkiem to  nie
mam u ciebie szans.........buuuuuuuu.....

Wojtas

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: MM- makaron ryżowy i lasagne


a wiem, ze mozna, tylko nnajbardziej znanan lazania to ta z miesem (chyba,
ze mi sie pokrecilo cos)


Nie, nie pokręciło :-)
Z mięskiem i pomidorkami i sosem beszamelowym i...
dalej już nic nie napiszę bo ślina kapie mi na klawiaturę :-))))))~~~~~~~~

pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: DO a beszamel


Czy sos beszamelowy nie bylby przypadkiem dobry dla DO?


sos beszamelowy jest dobry na DO ,a nawet wręcz przeciwnie


Chyba robi sie go na bazie zóltka.


tak  a nawet wręcz przeciwnie


Czy ktos z optymalnych ma w tym jakies doswiadczenie?


wielu optymalnych ma w tym jakieś doświadczenie, a nawet wręcz przeciwnie

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: DO a beszamel

"Tomasz" <tomasz1@poczta.onet.pla ĂŠcrit dans le message de


Czy sos beszamelowy nie bylby przypadkiem dobry dla DO?
Chyba robi sie go na bazie zóltka.
Czy ktos z optymalnych ma w tym jakies doswiadczenie?

--
Tomasz


sos beszamelowy to maslo, maka, mleko , przyprawy. Maka i mleko nie bardzo
na DO, lepiej nie przesadzac z tym.

Jurek

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: DO a beszamel

Użytkownik "jurek" <gwp@op.plnapisał

sos beszamelowy to maslo, maka, mleko , przyprawy. Maka i mleko nie bardzo
na DO, lepiej nie przesadzac z tym.


To w takim razie pomylilem nazwy i nie o ten sos mi chodzilo.
Moja znajoma robila kiedys sos do szparagow i pamietam ze skladal sie prawie
wylacznie z zoltek. To bylo niestety w zaglebiu szparagowym w Niemczech i
nie mam tam juz kontaktu.
Myslalem ze to sie nazywa sos beszamelowy.
Moze ktos wie jak sie robi taki sos do szparagow.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: DO a beszamel


Tomasz wrote:
Użytkownik "jurek" <gwp@op.plnapisał

| sos beszamelowy to maslo, maka, mleko , przyprawy. Maka i mleko nie bardzo
| na DO, lepiej nie przesadzac z tym.

To w takim razie pomylilem nazwy i nie o ten sos mi chodzilo.
Moja znajoma robila kiedys sos do szparagow i pamietam ze skladal sie prawie
wylacznie z zoltek. To bylo niestety w zaglebiu szparagowym w Niemczech i
nie mam tam juz kontaktu.


Raczej chodzi o sos holenderski:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/624.htm
Pozdrawiam
Wojtek

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: DDS - problem językowy :)
A po co tlumaczyc - ja rozumiem ale nie potrafie znalezc w jezyku polskim
zadnego odpowiednika spuriosow - tak ja wiem ze purysci i tak dalej ale po
co robic cuda w stylu sliniak=podgardle dzieciece - zrobic opis do terminu
angielskiego a nie wymyslac cuda na kiju... rzeczy powinny byc czytelne -
inzynier spotka sie z terminem angielskim a polski moze mu tylko
skomplikowac zycie a tekst o DDS dla kucharek nie jest przeznaczony - nikt
nie tlumaczy nazwy sos beszamelowy a tylko ulatwil jego pisownie... po
prostu - wazne kto jest adresatem tekstu a jak rozumeim jest to inzynier lub
osoba zorientowana i tyle.
mamay czestoliwosci lustrzane, harmoniczne, pasozytnicze jesli uda ci sie
dopasowac to ok ale na moj gust to troche przerost formy nad trescia - moi
znajomi mowia spurius i ja wiem o co chodzi, ja mowie spurius i oni wiedza o
co chodzi - tak mysle patrza inni inzynierowie a reszta...niech gada co
chce.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: chlorowodorek pseudoefedryny - OSTRZEGAM i pietnuje


On Mon, 21 Feb 2005 18:11:36 +0100, BLE_Maciek wrote:
Przestrzegam przed braniem lekow zawierajacych to g... [...]
Nie wiem czy na wszystkich tak to dziala, w kazdym razie na mnie tak
:-(


Zdecydowanie nie u wszystkich.


Nigdy wiecej w zyciu nie wezme tego szajsu. Wam tez radze uwazac na
leki takie jak Cirrus, Sudafed itp.


Niektórzy powinni.


BTW dlaczego obecnie lekarze nie
zapisuja normalnych antybiotykow tylko jakies takie gowno ???


To tak jakbyś spytał dlaczego, do ciężkiej cholery, kucharze nie dodają
do sosu beszamelowego keczupu, tylko mleko i gałkę muszkatołową.


Pietnuje !!!


Możesz co najwyżej piętnować swoją nadwrażliwość a jeden ze składników
preparatu.


Z powodu ww. efektow szybko przestalem brac ten "lek" i przez reszte
choroby zdrowialem "samoczynnie".


Czyli jak widać na załączonym obrazku żaden antybiotyk nie był Ci
potrzebny.

Piętnuję pacjentów, którym wydaje się, że wiedzą lepiej (a nie wiedzą).

m.

PS - Cześć Maciek:) Jak tam sciągacze? ;)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: trzeba miec fantazje...
Dnia Fri, 30 May 2008 09:48:20 +0200, Alek napisał(a):


Użytkownik "JoShiMa" <joshima_gazeta@pomyslnimwyslesz.plnapisał

| Przeciętny człowiek jada cienką kiełbasę i nie zastanawia się
| nad tym, że flaczek, którym jest powleczona był kiedyś zbiornikiem
| na
| wieprzowe odchody.

Jeśli cienka kiełbasa to chyba nie ta kiszka.


Nie ta, to znaczy jaka? Owszem zdarzają się foliowe lub papierowe, ale to
nie jest reguła. Flaczków oczywiście nie jadasz? I nereczek w sosie
beszamelowym?

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: trzeba miec fantazje...
JoShiMa pisze:


Dnia Fri, 30 May 2008 09:48:20 +0200, Alek napisał(a):

| Użytkownik "JoShiMa" <joshima_gazeta@pomyslnimwyslesz.plnapisał
| Przeciętny człowiek jada cienką kiełbasę i nie zastanawia się
| nad tym, że flaczek, którym jest powleczona był kiedyś zbiornikiem
| na
| wieprzowe odchody.
| Jeśli cienka kiełbasa to chyba nie ta kiszka.
Nie ta, to znaczy jaka? Owszem zdarzają się foliowe lub papierowe, ale to
nie jest reguła. Flaczków oczywiście nie jadasz? I nereczek w sosie
beszamelowym?


Nie ta, to znaczy że flak kiełbasy jest robiony z jelita cienkiego, w
którym odchody sie jako żywo nie zbierają. No chyba że zwierzę ma
niedrożność jelit.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: trzeba miec fantazje...
Użytkownik "JoShiMa" <joshima_gazeta@pomyslnimwyslesz.plnapisał


| Przeciętny człowiek jada cienką kiełbasę i nie zastanawia się
| nad tym, że flaczek, którym jest powleczona był kiedyś zbiornikiem
| na wieprzowe odchody.

| Jeśli cienka kiełbasa to chyba nie ta kiszka.

Nie ta, to znaczy jaka? Owszem zdarzają się foliowe lub papierowe,
ale to
nie jest reguła. Flaczków oczywiście nie jadasz? I nereczek w sosie
beszamelowym?


"Zbiornikiem na wieprzowe odchody" można nazwać jelito grube
a *cienkie kiełbasy* pakuje się w chyba jelito cienkie?
Z kolei flaczki (mniam!) robi się z żołądków a nerki z nerek ;)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: ja przepraszam.... wysiadam....
Użytkownik kayka napisał:


Czemu kura 'tfuuuu' a indyk juz nie? Uwazasz, ze jest bardziej
pociagajacy? ;)


Ja tam w drobiu nic pociągajacego nie widze :) Ja drobiu uzywam
wyłacznie w celu zjedzenia go. Hmmm a tak swoją droga  jak bedzie
smakowała podsmazona piers  z indyka w sosie 'beszamelowym'?
A do indykow  zywie pewien respekt ( i do gęsi) duze to takie, głupie i
dziobie.

pozdrawiam Agatus

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: ja przepraszam.... wysiadam....
Choć kaszka zimna i pielucha mokra, to nasza pociecha, Agatus
Kendrackus, tak słodko gaworzy:


Hmmm a tak swoją droga  jak bedzie
smakowała podsmazona piers  z indyka w sosie 'beszamelowym'?


Zgwałconego? To ja, prosze państwa, wychodzę.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: ja przepraszam.... wysiadam....
Użytkownik woy napisał:


| Hmmm a tak swoją droga  jak bedzie
| smakowała podsmazona piers  z indyka w sosie 'beszamelowym'?

Zgwałconego? To ja, prosze państwa, wychodzę.


Jak ty chcesz niby zgwałcić pierś indyka????? ja mam pewne problemy z
wyobrazeniem sobie tego.... moze i dobrze.
wcale nie chciałam zeby to był indyk zgwałcony.
z reszta jak kupuje w markecie ta piers to nie wiem czy  ten indyk nie
byl wczesniej wykorzystany do innych celow..............o fuuuu.......
chyba jednak zrezygnuje z drobiu w moim jadłospisie.

pozdrawiam (zielona na twarzy) Agatus

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: drut kolczasty dla "artystki"
We wtorek, 26 VIII 2003r o 06:37
 Wojciech Sosiński <sosen@.pisze:


amk_ wrote:

| Pietno wszystkim, ktorzy uznaja cos takiego za sztuke.
| Ja tego nie przyjmuje do wiadomosci. To ze dla Ciebie sztuka jest tylko to,
| co stworzyli artysci juz niezyjacy i dlatego jest drogie i dobrze sie
| sprzedaje, to juz inna kwestia.

to nie jest sztuka, to jest chec zablysniecia skandalem/latwego zarobku.


Sztuka i skandal są nierozerwalnie związane od samego początku sztuki. I
nieważne czy są to brudne nogi Jezusa na krzyżu, podanie nagiej modelki
w sosie beszamelowym, wystawienie pisuaru czy zbudowanie obozu
koncentracyjnego z klocków lego.

Grzesiek

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: wczoraj na obiad byla chinszczyzna!

| Joasia wrote:

| Dzisiaj za to jest lazania :))) co za obzarstwo.

| Lazania z sosem beszamelowym czy bez? ;)

Lazania bez beszamela to jak bigos bez kapusty :-))

AO

z sosem beszamelowym byla :)))

pozdrawiam Joasia

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: goloneczka


yarpeen <rom_@nospam.gazeta.plwrote:
Bartek <szo@wp.plnapisał(a):
| http://www.ewazaprasza.com.pl/

| U Ewy najlepsza jest dziczyzna...hmmm place lizac!!
a ja polecam ozory w sosie beszamelowym:)


Swinskie? Jakos nie mam przekonania... ;)

Evik

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Knajpa w Leśnicy


| Zapewne jak Ci napiszę, że polecam La Scala to posypie się pełno postów,
| że
| jest beznadziejna itp. , no ale coż - mi się podoba. Pub Lissa też jest
| fajny, ale pytanie czy odległość Wam nie przeszkadza? W końcu to niezły
| kawałek drogi..

Też myśleliśmy o La Scala, ale przypomniałem sobie o tej Leśnicy, że za
każdym razem jak tam przejeżdżaliśmy, to mówiliśmy, że fajnie byłoby tam
wpaść. A że na co dzień do restauracji nie chadzamy, więc przy okazji
okazji
... :)

Ale skoro lubisz La Scala, to czy jest tak droga na jaką wygląda? W sumie
tam też jeszcze nie bylismy.


Oj, nie chciałbym wprowadzać w błąd, bo dawno tam nie byłem.. ale kiedyś
jadłem np. pizze z krewetkami itp. za ok. 17zł albo brokuły w sosie
beszamelowym (pycha:) też gdzieś w okolicach tej ceny.. Zapewne ceny poszły
w górę jak w większości knajp w centrum. Menu dość ciekawe, obsługa miła.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Knajpa w Leśnicy


Oj, nie chciałbym wprowadzać w błąd, bo dawno tam nie byłem.. ale kiedyś
jadłem np. pizze z krewetkami itp. za ok. 17zł albo brokuły w sosie
beszamelowym (pycha:) też gdzieś w okolicach tej ceny.. Zapewne ceny
poszły
w górę jak w większości knajp w centrum. Menu dość ciekawe, obsługa miła.


No to w takim razie wybór pozostawie mojej żonie :)
Jutro dam znać gdzie "wylądowalilśmy" :)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: split, czy masz jakis temat bez Żydów ?
polski_francuz napisał:

> Zacznij sie dostosowywac.
>
> To objaw inteligencji.


w sosie beszamelowym trudno sie dopatrzec inteligencji, a to ci chwalipieta z
tego bonaparte, no! a moze zdaje ci sie francuz zes ty degul gul gul
:)
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: IRAN na liscie krajow tolerujacych handel ludzmi
Iran winien zatopienia Luasitanii!!!!
Iran podstępem wywołał wojnę secesyjną!!!!!!!!!!!
Irańska potrawa narodowa to chrześcijańskie dziecko w sosie beszamelowym!!!!!!!!!!
Iran winien wymierania pand wielkich!!!!!!!!!!!!!
Iran zamienił królewicza w żabę!!!!!!!!!!!!!!
Iran dosypał soli do zupy Busha!!!!!!!!!!!!!!!
Iran winien głodu w Afryce!!!!!!!!!!!
Iran winien klęsce otyłości w USA!!!!!!!!!!!11 Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Dlaczego atakowane jest Radio Maryja?
kikoo1 napisała:

> Radio Maryja, jak wszystko wokoło, zmienia się i ewoluuje. Truizmem jest
> twierdzenie, że żeby wyrobić sobie zdanie nt, warto posłuchać racji również
> drugiej strony. Oto ona:
> www.informacje.int.pl/readarticle.php?article_id=247


Komentarze - za ich treść redakcja nie odpowiada
Alizetka2 dnia 02/02/2006
Bo padnesmiley

jfk dnia 05/02/2006
kalafiorek lekko rozgotowany w sosie beszamelowym z dodatkiem gorgonzoli i
pecorino romano

test dnia 06/02/2006
nie, no beka po prostusmiley

Stefcio dnia 06/02/2006
Niech żyje moherowa koalicja!smiley

vyku dnia 06/02/2006
glupcy, slepcy... wyjezdzam! smiley

FraNdzELLka dnia 08/02/2006
Polska to sie dzieli na tych co słuchają i nie słuchają RM mam wrażenie
smileyxD. Ja jestem katolikiem, chodzę do kościoła i wierzę. ale RM NIE SŁUCHAM
smiley!!! Program w radiu jest ułożony tak, zeby przyciągać katolików ModliTwĄ,
a reszta jest juz tak starannie dobrana i wpleciona. A przez kogo ? Przez
RYDZYKA smiley! Jedyna rzecz prawdziwa jaką podają w RM TO jest NUMER KONTA
smileysmiley! Ot, co !

M dnia 16/02/2006
Chodzę prawie codziennie do kościoła i wlaśnie dlatego uważam, że to co robi o.
TR jest nie do przyjęcia. Przede wszystkim za dużo propagandy i nienawiści a za
mało miłości i rozwagi w słowach. smiley!

;)
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Prawdziwe oblicze Fundacji im. R. Schumana!
loquin.phd napisał:

> No jak to, już kolejny przepis bez boczusia? Co z boczusiem?! ;)

Jest boczuś!
Farfale z boczkiem i szpinakiem

Skladniki:
Farfalle;
szpiak, najlepiej z sosem beszamelowym, mrozony w serduszkach ;o) lub w
lisciach! nigdy nie ta mrozona papa!!;
boczek wedzony,
corregio, lub ser typu parmesan.
Przyprawy: sol, czosnek, swiezo mielony pieprz, kolorowy.

Przepis:
Pokrojony w nie za grube paski boczek zesmazyc na patelni, najlepiej nadaje sie
do tego teflon, odlac nadmiar wytopionego tluszczu. Dodac wczesniej roztopiony
szpinak, lub przygotowany swiezy w zblanszowanych i pokrojonych lisciach
(wowczas polecam doprawic go beszamelem i zaciagnac jakims serem, by mial
odpowiedni smak i konsystencje), wszystko razem podsmazyc. W tym czasie ugotowac
Farfalle, najlepiej uchwycic moment i odcedzic al dente, mozna lekko zaprawic
oliwka z oliwek, ale nie jest to konieczne!! Do sosu, dodac przecisniete zabki
czosnku, nie podaje ilosci, bo wszystko zalezy od smaku, jak rowniez sol.. Mozna
zaciagnac Corregio, ale to tez wedle smaku. Podawac na talerzu, na spod
farfalle, na gore kilka lyzek sosu, posypac corregio, a calosc na koniec, wraz z
brzegami talerza oproszyc pieprzem. Polecam do tego lekkie, schlodzone chablis,
lub tak jak ja wole, wytrawne i ciezkie Heritage du Rhone, SMACZNEGO!
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Nauczyciele wymuszają korepetycje
Panie Piotrze miło jest dobrze zarabiać, planować zagraniczne wakacje,
weekendowe wycieczki do hipermarketów, świeże bułeczki rano w jednym sklepie,
wek w drugim, francuskie wino w trzecim, a to wszytko służbowym samochodem
(albo prywatnym na ryczałcie). Wtedy gość który zarabia 700-800 zł który nie je
roszpunki w sosie beszamelowym do trzoda, która nie potrafi korzystać z życia.
Człowieku zostań nauczycielem w gimnazjum - skoczysz z 11 pietra po miesiącu.
Napisz jeszcze coś miłego aby dostać premie lub podwyżkę. Liczy się szmal cała
reszta świata to frajerzy - mój kumpel w takim przypadku mówił " w du..e byłeś
i gó..o widziałeś. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Różne jogurty?
yoghurt relish, nazwalabym po polsku sosem jogurtowym (sosme, na bazie jogurtu
z wrzutkami) .
Podobnie jak relish, chutney czy pickle w sumie.

No bo u nas slowo sos jest taaaakie szerokie.
o - sos mornay [wym. – mornei] «sos beszamelowy z dodatkiem żółtego sera,
używany do zapiekania potraw w kuchni francuskiej»
sos tatarski «ostry sos z żółtek, oliwy, octu, musztardy i ogórków kiszonych
lub korniszonów»
szary sos «sos przygotowany na zasmażce z dodatkiem migdałów, rodzynków i
przypraw korzennych»

wiec chutney indyjska nazwa relish'u to gesty sos, z owocow/warzyw (na
ostro/kwasno). Ot, taka "salsa" latynoska.

A pikle,powiedzialabym, jest jak parasol dla relish.
en.wikipedia.org/wiki/Pickle

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Jak udaje się wam przeżyć na studiach?
zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana:

ziemniaki
pieczarki
cebula
10dag wedliny
2pomidory
mleko+maslo+maka (na sos beszamelowy)
oliwa z oliwek do podsmazenia cebuli, wedliny i pieczarek
ser zolty do posypania
przyprawy

do tego przydalaby sie jakas surowka i herbata

wychodzi znacznie wiecej Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: pomysł na nauczenie porządku
nie jestem, wrecz przeciwnie. Ale włosy łonowe we wannie (w dużych ilościach),
ślady na kiblu (jak mieszkam z kobietą to pomyślcie jakie), strzępki pleśni w
MOIM kubku, pasta do zębów na lustrze, na drzwiczkach od piekarnika
dwutygodniowy sos beszamelowy, czy inne tego typu kwestie to za dużo dla mnie.
To chyba nie jest pedanteria, tylko coś normalnego że nie chcę mieszkać w chlewie.

Pzdr Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kiedy kurs dolara w stosunku do euro wzrosnie ?
forall4a napisała:
> niech sie teraz boja deflacji. nie, nie cen buleczek czy ogorkow ale deflacji
> cen papierow wartosciowych.

A od kiedy to papiery wartościowe wchodzą do "koszyka zakupów" i wpływają na
wskaźnik inflacji ? chyba, że rozpropagujesz papier wartościowy jako niezbędny
zakup dla każdej gospodayni domowej - wymyśl np. jakiś przepis na "papier
wartościowy w sosie beszamelowym".
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kiedy kurs dolara w stosunku do euro wzrosnie ?
darr.darek napisał:

> forall4a napisała:
> > niech sie teraz boja deflacji. nie, nie cen buleczek czy ogorkow ale defl
> acji
> > cen papierow wartosciowych.
>
> A od kiedy to papiery wartościowe wchodzą do "koszyka zakupów" i wpływają na
> wskaźnik inflacji ? chyba, że rozpropagujesz papier wartościowy jako
niezbędny
> zakup dla każdej gospodayni domowej - wymyśl np. jakiś przepis na "papier
> wartościowy w sosie beszamelowym".

A pytanie czy nie powinny ? Tak samo jak nieruchomości.
Ponieważ nie da się tego zjeść ?
A może ich tam nie ma bo jest to wygodne dla polityków ?
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Porozmawiajmy-31.08.2006
hej Kobietki

ja obecnie z doskoku )
Urlopik powoli się kończy powoli załatwiamy sprawy do końca (kurs, papiery
haha nareście znalazłam czas żeby złożyć na nowe dokumenty )
Inga tak jak napisała Agnieszka to potrzebny HTML albo PHP z JAVA no i
udostępnić pliczek na jakimś serwerku żeby stronka miała skąd go pobierać to
tak w skrócie ) Co do wczorajszego pytania (sos) zależy jaką zapiekankę
robisz, jeżeli z makaronu gotowanego to sos jest nie potrzebny bo główny
składnik jest już miękki chyba że masz przepis gdzie jest używany jakiś sos,
jeżeli robisz cannelloni albo lasagne (chyba tak sie pisze )z suchego to dużo
sosu beszamelowego żeby suchy makaron go wchłonął i zmiękł )

Miłego dnia a raczej jego końcówki życzę Kobietki Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Jaką potrawę przygotować ????
odpowiedź do takijeden
szkoda ze wcześniej nie odpowiedziałam na Twoje zarzuty. Otóż czytaj : lasagne
wcale nie musi być z mięsem, może być z łososiem lub warzywami a sos
beszamelowy robi się z mleka i można zastąpić masło margaryną i jest on po to
aby scalić potrawę, aby się nie rozlatywała. Poza tym co do wina, to jeśli nie
wiesz to wina dzielą się na stołowe i deserowe. Stołowe dzielą się na
półwytrawne oraz wytrawne. A deserowe na półsłodkie, słodkie i bardzo słodkie.
Aha i jeszcze jedno jestem mgr inż. technologiem żywności. Jeśli chcesz
podważać moją wiedzę na ten temat to odezwij się jeszcze. Pozdrawiam :) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: proste pytanie o Wasze zwyczaje
dla mnie jedzenie jest szalenie ważne, bo szybko trawię i siłą rzeczy jadam
często (jak nie zjem na czas to mnie potem głowa boli i ręce mi się trzęsą -
taka hipoglikemia trochę - b. nieprzyjemne uczucie), no a poza tym to jestem
łasuchem :))). Mało jem słodyczy - chociaż ja vs kinder bueno to niestety rzeź
natychmiastowa ;))))) No ale metabolizm poki co jest dobry, wiec nadal jestem
szczupla.
Ale wracajac do meritum - wymyslam nowe potrawy, staram sie zmodyfikowac stare
przepisy, chociaz jak nie mam czasu to jestem zmuszona do wsparcia sie
mrozonkami lub jedzeniem na telefon. Ostatnie siedem dni - wczoraj pyzy mrozone
+ surowka - b. malo czasu po pracy a wieczorem szlam na silownie i nie chcialam
isc z pelnym brzuchem, poniedzialek - leczo wlasnej roboty + ziemniaczki,
niedziela - kurczak w bananach, smietanie, papryce i czosnku (takie polaczenie
slodkiego, kwaskowatego i pikantnego a la kuchnia Indyjska) z ryzem (moj wlasny
pomysl), sobota - racuszki z jablkiem i bananami, piatek - bylam na obiedzie
firmowym wiec poszalalam - rydze na masle na przystawke a potem sum w sosie
cebulowym ze szpinakiem, wczesniej nie pamietam - kotlety mielone jeszcze
robilam jakos niedawno i makaron ze szpinakiem w sosie beszamelowym.
Generalnie jestem fanka gotowania :) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Co zrobić dziś na obiad?
Hej!
Ja tez polecilabym makaron w najrozniejszej postaci. Np.oddzielnie gotujesz
makaron al dente zawsze (moze jakies nowe, ciekawe formy?) potem na patelni w
trakcie gotowania mak.mozesz kombinowac. Albo na oliwie z oliwek (albo co tam
masz)podsmazasz cebulke drobno pokrojona potem dorzucasz zabki czosnku(ja lubie
duzo) drobno pokrojone i albo dajesz do tego paczke serkow topionych
trojkacikow plus troche mleka az sie gesty sosik zrobi mmmm albo dodajesz becon
i smazysz mmmm z sosem np.pomidorowym albo wlasnie z serkami i mlekiem
albo...oieczarki podsmazasz na cebulce i czosnku i dodajesz potem juz do
makaronu wszleki te mieszakni mm. albo z tunczykiem:-) Mozesz dodac do
podsmazonej ceb.plus czosn.tunczyka z dwie puszeczki w oleju i smazysz troche a
potem wlewasz do tego pomidorowy sos gotowy albo pomidory sparzone
wlasnorecznie:-)
Powodzenia!
Oczywiscie szybkie sa nalesniki. Ja lubie robic z pieczarkami (na cebulce i
czosnku) podsmazonymi uprzednio. Zawijasz w kazdy zrobiony nalesnik pieczary te
plus plasterek sera zoltego i smazysz na maselku chwile az zrumienia sie
i......palce lizac! Mozna polac sosem beszamelowym.Smacznego!"Moni

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: RZULWIK JEST GENIALNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ciocia Vika...
nie denerwuj się ujadaniem..

dasz mi na szybko prosty przepis na lasanię..?
mam płatki do przekładania, pomidory do sosu, paprykę, cebulę, mięso mielone -
co jeszcze i jak..?
aaaaa, mam jeszcze sos beszamelowy...:)
i ser.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: RZULWIK JEST GENIALNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Agick.-)
agick napisała:

> nie denerwuj się ujadaniem..
>
> dasz mi na szybko prosty przepis na lasanię..?
> mam płatki do przekładania, pomidory do sosu, paprykę, cebulę, mięso mielone -

> co jeszcze i jak..?
> aaaaa, mam jeszcze sos beszamelowy...:)
> i ser.
>
> Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Jak porządna żona
tezromantyczka napisała:

>
> Podziel się przepisem - brzmi pysznie!!

wiesz co? dość prosty przepis, bo ja nie lubię długo przy garkach
stać, więc tak:
-bierzesz cebulkę i czosnek,drobno siekasz i podsamażasz potem
dodajesz miesko mielone i smazysz przez 20 min a na koniec dodajesz
pieczarki -no i oczywiście przyprawiasz do samku!:)w/g gustu
-zdejmujesz z ognia dodajesz jajo i sos pomidorowy
-rurki cannelloni napełniasz farszem i układasz w naczyniu
żaroodpornym, na wierzchu sos beszamelowy i caośc posypać serkiem
startym
-do piekarnika na ok30 minut i gotowe! :)
smacznego! Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Co ugotować kobiecie na obiad ?
najfajniejsze rzeczy jakie do tej pory ugotowal moj facet (ale on w ogole
swietnie gotuje:)):
lasagnia z lososiem: makaron do lasagnii, losos, brokuly, sos beszamelowy,
koper, parmezan.

wieprzowe medaiony z gruszkami: schab pociac w medaliony, podsmazyc na masle, na
kazdy nalozyc polowke gruszki z puszki, na to ew. troche gorgonzoli, na sama
gore na kazdy plasterek goudy i kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu.
do piekarnika az ser sie stopi.

pieczen w sosie z czerwonego wina, ale to trzeba 3 dni marynowac...

a szybka opcja: kupujesz w supermarkecie sloiczek pesto, gotujesz makaron penne,
na to nakladasz pesto plus ewentualnie troche uprazonego czosnku, mieszasz. na
suchej patelni prazysz oluskane siarenka slonecznika z odrobina cukru, potem
polewasz to octem balsamicznym i dalej chwilke prazysz. przybierasz nimi makaron.

smacznego:)

aha, jeszcze moje danie, prosta i sycaca salatka: tunczyk (ok dwie - trzy
puszki), kapary (maly sloiczek, odsaczone), czerwona cebula pokrojona w drobna
kostke, puszka czerwonej fasolki. wszystko mieszami, polewamy oliwa z oliwek i
octem balsamicznym, dalej mieszamy, probujemy, ew. doprawioamy do smaku.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Co dzisiaj zjadlyscie/pilyscie przez caly dzien ?
od rana to bylo tak:
-pol buleczki z platerkiem camemberta i ogorka, pol herbaty
- pozniej przygotowywalam lasagne wiec sie w trakcie najadlam
-lasage (makaron, miesko mielone, sos pomidorowy, pieczarki, sos beszamelowy,
jajko, ser zolty)
-jem to do teraz :)
- i jakis 5 drink z kolei leci Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Ogłaszam przetarg nieograniczony
francuzica napisała:

> zettrzy napisała:
>
> > a w jakim on jest stanie?
> dobrym,czasem prowokuje tylko komentarze co do formy uprawiania seksu.
> Na Cosmopolitan panny były bardzo obrażone,że mając takiego nicka nie jestem
> totalnie bezpruderyjna...
>
> A poza tym same zalety.;-)

ja i tak otrzymalam rozne komentarze co do mojej orientacji seksualnej, wiec
byloby wiecej tego samego...
a takie rozne np. zagiecia, rozdarcia, wpis olowkiem na stronie 235, ex-libris
bylego wlasciciela, wyzerki na grzbiecie, naddarcia obwoluty, przyzolkniety spis
tresci, plamki po herbacie, keczapie, sosie beszamelowym, lewy obcas lekko
wygiety na zewnatrz...
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: MOŻE POGADUSZ-kamy
...a oczywiście,że Ty MINIU mój zdajesz sobie z tego doskonale sprawę (bo ty
taka fajna Jesteś),że obiad to już wystygł!?
A właściwie to ja wiem czy wystygł(baza się rozgotowała,no bo ile można
gotować,podgrzewać,a szosz się zwyczajnie,a nawet mogę powiedzieć,że
nadzwyczajnie się przypalił).
A dzisiaj szef kuchni ... polecał bukiet brokułowy w sosie beszamelowym z ...
itd itd.Nawet niezłe było(mniam mniam, plask plask - jak robi ...)Ale Ty może
coś innego teraz wcinasz?Jeszcze raz dzisiaj Dobranoc! Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Musaka
Musaka
Przez kilka miesięcy mieszkałem z dziewczyną z Bułgari, i powiem tylko tyle,
że te wszystkie przepisy na musakę to bardzo spolszczone....w bułgarskiej
rodowitej, musace nie uzywa się tych wszystkich wydziwionych rzeczy jak
bakłazan, sos beszamelowy, czy cudowanie z mięsem. Skąd wy to wzieliście? Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Pomocy - kulinarna inspiracja potrzebna od zaraz
to mozesz sprobowac tak:)
usmaz nalesniki. na kazdego naloz farszu, zloz w koperte, obtocz w jajku i
bulce tartej i usmaz.
albo uformuj z ferszu kuleczki, obtocz w bulce tartej i tez usmaz.
albo zapiekanke sprobuj tak:
wysmaruj zaroodporne naczynie maslem, oliwa, czym chcesz. farsz podziel na 2
czesci. jedna czescia wyloz naczynie, na to dowolne warzywa, moga byc lekko
podgotowane (brokuly, fasolka szparagowa, kukurydza, marchewka...) polej to
troche sosem beszamelowym, (tak na sklejenie), nastepna warstwa to znowu
farsz. zalac reszta sosu i zapiec:)

ostrzegam tylko, ze wymyslilam to na poczekaniu i cos takiego pewnie bym sama
zaryzykowala, gdybym miala nadmiar farszu:) za efekty nie ponosze
odpowiedzialnosci:)

pozdrawiam serdecznie:)
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: jak zrobić obiad w pół godziny?
to ja sie dorzucę z moimi warzywkami w sosie beszamelowym - trochę roboty, ale
wychodzi pycha.
warzywka dowolne (brokuły, kalafior, marchewka albo co kto tam lubi - ja
ograniczam się do tej mieszanki) z mrożonki na osolony wrzątek, niech sie
troszeczkę podgotują ale nie rozgotować, maja być twarde i chrupiące. jak się
ugotują to odsączyć z woddy i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
tłuszczem i wysypanego bułką tartą (bułka niekoniecznie). piekarnik 150 - 180
stopni, zwykłe pieczenie.
teraz sosik beszamelowy - 4-5 dkg tłuszczu (masło lub margaryna, jak kto woli),
tyle samo mąki, 1/3 - 1/2 litra mleka (zależnie od tego czy sos ma być rzadszy
czy gestszy), 1 jajko, przyprawy:sól, pieprz, vegeta, i co kto lubi.
tłuszcz roztopić, dodać mąkę i zrobić tzw. białą zasmażkę. potem powoli wlewać
mleko, uwaga bo robią się grudki i trzeba dokładnie mieszać. jak się zagotuje
(cały czas na małym ogniu) dodać przyprawy i odstawić. jak przestygnie trochę
dodać ubite jajko, tylko ostrożnie żeby sie nie ścięło i dokłądnie wymieszać.
teraz ser żółty (najlepiej ementaler albo gouda) starty na tarce - mieszamy z
sosem albo osobno serkiem i sosem traktujemy warzywka.
wstawiamy do piekarnika na chwilkę, tak zeby sos się ściął a serek roztopił i
gotowe :)
trwa to całkiem krótko, szczególnie przy odrobinie wprawy.


Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: nalesniki z farszem szpinakowym
Wersja z mrozonym szpinakiem.Rozmrazam go na patelni, odcedzam na sitku nadmiar
wody ( w ten sposob skracam znacznie czas gotowania), wrzucamz powrotem na
patelnie. Dodaje albo czosnek albo galke muszkatałowa, pieprz. Ewentualnie
troche serka bialego np. ostrowia.
I teraz mam dwie wersje. Pierwsza:smaruje nalesniki farszem, posypuje zoltym
startym serem,zawijam i podgrzewam w piekarniku albo mikrofali. Druga wersja to
torcik szpinakowy.W okragle naczynie zaroodporne ukladam warstwami sos
beszamelowy, nalesnik, szpinak, ser zolty, nalesnik ,sos beszamelowy,szpinak
itd. Sos beszamelowy nie musi byc w srodku, ale na dole i na gorze tak. I
zapiekam to w mikrofali, tak zeby zolty ser sie rozpuscił.
Ania Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: co zrobic z 20dkg wedzonego lososia?
Gość portalu: lisa napisał(a):

> sos:
> podsmażyć mrożony groszek na maśle (poł szklanki groszku)
> dodac łososia pokrojonego w paseczki
> skropić cytryną, posypać pieprzem
> zalać gęstą śmietaną (12-18%)
> podawać z makaronem rurki

podobnie robie makaron z sosem beszamelowym, tyle ze z szynka. nie wiedzialam,
ze mozna tez z ryba:) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: przepis na lasagne
Jak zrobisz z odpowiedną ilością sosu to nic nie trzeba obgotowywać -
sprawdzone milion razy. Ja do mięsa mielonego przesmażonego oczywiście z
ceulką, czosnkiem i doprawionego czym kto lubi dodaję jeszcze mrożoną
włoszycznę w ilości mniej więcej połowy mięska (dzięki temu danie
jest 'lżejsze'). Rzadko równeż robię sos beszamelowy - bo mi taka lasagne
wydaje się strasznie tłusta. Zamiast beszamelowego robię sos pomidorowo-
cebulowy. Szklę sporą ilość cebuli, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam
oregano, bazylią i co mi tam się nawinie po rękę - chwilę smażę i później
wszystko miksuję i rozcieńczam jeszcze wodą. Taki sosik jest naprawdę dobry! Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: sok pomidorowy- ratunku
Mozna do sosu, ja ostatnio z takim robiłam lazanię z mięsem. Podsmażyłam
cebulę, czosnek i mielone mięso, zalałam litrem soku, do tego wkroiłam
marchewkę, selera i paprykę i dusiło się tak długo, aż większość sosu
odparowała, potem układałam na zmianę: makaron - sos beszamelowy - sos
pomidorowo-mięsny, aż do wyczerpania składników, na koniec warstwa beszamelu,
starty żółty ser, na 45 min do pieca i voila! gotowe. Oczywiście przyprawić
trzeba do smaku :-) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: lasagne - co zrobiłam żle?
Są dwie szkoły
falenicka i otwocka.
Falenicka powiada: kładź suchy płat lasagne bezpośrednio na dno
naczynia uprzednio wysmarowanego tłuszczem. Dopiero wtedy sos (mięsny i beszamel)
Otwocka dogaduje: najpierw beszamelem polej!!! Bo płat się nie ugotuje!
No i ja ostatnio stosuje falenickom szkolę bo mi się po otwocku zaczęło przypalać.
Sosu beszamelowego musi być sporo i mięso (jeśli po bolońsku) nie za
bardzo odparowane. Raczej rzadkie. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Kolacja dla taty:)
a ja zrobiłabym naleśniki na słowno, i moim zdaniem dzieci tez beda lizac paluszki=)
zrobilam wczoraj,a juz mam zamowienie na niedziele, a trzy brytfanki zniknely po
jednej na glowe..
usmaz nalesniki piwne z lyzeczka przyprawy do pizzy
rozbeltaj jajko
kazdy usmazony nalesnik posmaruj tym jajkiem po jednej stronie, na to ser w
plasterki,szynka, mnostwo swiezej bazylii, pomidory posolone i popieprzone,na to
cebulka, ewentualnie keczup, popruszeone czosnkiem suszonym...
zlozyc na pol i kazdy nalesnik ukladac po kolei w brytfance, polalam reszta
jajka i sosem beszamelowym, zapieklam w piekarniku
bylo po prostu wysmienite! mniam!
pozdrawiam,kasia=)) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zapiekany ryż z warzywami?
polecam;)
zrobiłam wczoraj- trochę poczytałam-sama resztę "dokombinowałam"
Jeśli ktos lubi lekkie w miare jedzonko i łagodne jest pycha;)

*Najpierw na patelni rozgrzałam niewielka ilość olivy- ryż "spaliłam" na złoty
kolor- przesypałam go do garneczka- zalałam szklanka wody z bulionem rosołowym
knora-wstawiłam na gaz.
* na tej samej patelni wlałam łyzeczkę olivy, starłam 2 duże marchewki i
pokroiłam jedna cebulkę w piórka-podlałam jeszcze troche woda i podlałam magi
(nie miałam sosu sojowego) gdy woda wyparowała-a warzywa były aromatyczne i
miękkie dorzuciłam brokuły mrożone i 1/2 paczki mieszanki lubelskiej (kalafior,
por, marchewka i fasolka szparagowa) dusiłam az były pół miękkie.
* na dno naczynia żaroodpornego wyłozyłam pierwsza warstę miękkiego ryżu,
warzywa i na wierzch znowu ryż.
* następnie przyrzadziłam sos beszamelowy z jednej łyzki mąki i jednej łyżki
masła- zalałam zimnym mlekiem- doprawiłam troche inaczej tzn. solą ziołowa,
magi i pieprzem kolorowym swiezo zmielonym.
*zalałam potrawe i starłam na wierzch ser żólty
*przykryłam naczynie folią aluminiowa- na małym ogniu zapiekałam 1/2 godz. po
czym odkryłam folie i jeszcze następne 1/2 godziny

wyszło naprawde dobre-małao mycia-jedna patelnia i garnek
lekkie i mało ostre (w ogóle nie użyłam soli)-ale można doprawiać wg. uznania
polecam bardzo;) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: jak długo gotować ozorki?
No, mam fazę na ozorki ostatnio...Wieprzowe gotuję ok.2 godzin (ale po 1i1/2
spróbuj, czy już Ci pasuje, ja lubię b. miekkie), potem po jednym wkładam do
zimnej wody i zdejmuję skórę, kroję skośnie ok.1 cm szer.Zanim skończę,
podjadam niesamowicie, rozgrzeszając się, że nierówny plasterek mi
wyszedł...Ostatnio zrobiłam w sosie beszamelowym, przedostatnio w szarym.
A wołowego nie widziałam już długo...Pycha! Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zrobiłam takie naleśniki...
nalesniki z wolowina??? Nie to nie mzoe byc to, w dodatku te dodatki to sie na
daje do makaronu a nie do ciasta nalesnikowego. Po co wtykac tyle
ciezkostrawnych rzeczy i moim zdaniem to nie pasuje. Nalesniki musza miec
jakies lekkie albo proste skladniki chocby takie jak w nalesnikarniach np.
szynka, pieczarki zolty ser, tunczyk, kukurydza, jajko ale oczywiscie nie
wszystko razem tylko ktores z tych skaldnikow nalezy laczyc. Ja preferuje jajko
ale rozbite na nalesnika, ktory jest na patelni zolty ser, szynka i pieczarki.
Sos beszamelowy mile widziany jesli wogole warto dodawac. Najlepiej robic z 3
skaldnikami max Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: co się robi ze szparagami?
To to czas to nadrobić.
Kup pęczek szparagów. Tylko swieżych. Poznasz to po końcówkach, nie mogą być
mocno wysuszone. Obierz ze skórki (zielonych się nie obiera). Tylko dokładnie,
bo skórka jest gorzka i twarda. Ugotuj w wodzie z odrobiną cukru i soli.
No i teraz możesz, zjeść je polane masłem i sokiem z cytryny z młodymi
ziemniakami z koperkiem i do tego sadzone jajeczko. Maczasz wtedy szparagi w
żółtku. Do tego jakaś ogóreczki ze śmietaną.

Możesz też zawinąć każdego razem z serem żółtym w plaster szynki i zapiec pod
sosem beszamelowym.

Pozdrawiam i smacznego Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Feta i szpinak...???
Pierogi nadziewane szpinakiem, twarogiem i drobno posiekanymi orzechami
wloskimi - trzeba przyprawic tak mocniej. To samo nadzienie do canneloni, zalac
sosem beszamelowym i w piekarnik.
Szpinak, brokuly, czosnek smietana i pieprz - sos do makaronu.
Szpinak, makaron, pomidory puszkowe, cebula, czosnek - do pieca, pod koniec
dodac fete na 5 minut.

ps. Przed 7 rano mysli o szpinaku?
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: spagetti
pokroj wędzonego łososia na drobną kostkę, posiekaj świeży tymianek. W małym
ganku zrób sos beszamelowy (roztapiasz maseło-łyżka, mieszasz z łyżką mąki,
dolewasz szklankę mleka, dodajesz wegety i gotowe)i dodaj ser żółty, ze trzy
plastry topionego hochlandu w plastrach (może być inny tego typu), może być też
troche parmezanu tartego i lazura- do smaku.
Dla leniwców-można kupić gotowy sos serowy chyba winiar w kartoniku, ale radze
i do niego dodać troche serów do smaku, bo zbyt czuć topionym.
No i cały sos serowy wlej do garnka z makaronem, dorzuć łososia i tymianek,
wciśnij mały ząbek czosnku i gotowe. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: A taki student to co ma jeść? Rzemień ma gryźć?
Niech się zastanowię... hm, może ruskie pierogi? Naleśniki z serem i sezonowymi
owocami? A może placki ziemniaczane w milionach wariantów? Ziemniaki
potalarkowane, wysmarowane olejem i posypane przyprawami, upieczone w piecu też
są niezłe, z kubasem zsiadłego mleka. A co powiesz na ryż smażony z warzywami i
przyprawami (precz z marchewką, dodaj np. cukinię i curry). A może kopytka z
fantazyjnym sosem? Albo leniwe w wersji wytrawnej lub słodkiej? Fasolka po
bretońsku? Gołąbki z kaszą i pieczarkami? Młoda kapusta duszona? Kalafiorek z
makaronem, zapiekany w sosie beszamelowym? Pierogi z wiśniami? Z soczewicą? Z
kaszą? Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Suflet ziemniaczany-przepis pilnie poszukiwany. nt
Suflet kartoflany
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g kartofli,3 jaja,1 bialko,50 g startego parmezanu,30 g masla,30 g maki,
3 lyzki smietany,300 ml mleka,sol, pieprz, galka muszkatolowa,1 lyzka masla do
wysmarowania formy.

1. Kartofle ugotowac w osolonej wodzie, przetrzec przez sito. Puree utrzec z
zoltkami, smietana i serem.
2. Przygotowac sos beszamelowy: w garnku rozgrzac maslo, wsypac make, wymieszac
na jednolita mase. Wlac zimne mleko, mieszajac doprowadzic do wrzenia. Gdy
sos zgestnieje, zdjac z ognia, ostudzic.
3. Ogrzac piekarnik do temp. 220żC. Forme sufletowa wysmarowac maslem.
4. Sos beszamelowy wymieszac z puree. Doprawic sola, pieprzem i utarta galka.
Dodac piane ubita z 4 bialek. Delikatnie wymieszac, wlac do formy. Forme
wypelnic do 3/4 objetosci.
5. Wstawic do piekarnika, piec 30 min w temp. 200żC. Podawac jako samodzielne
danie lub dodatek do miesa. Oddzielnie mozna podac sos grzybowy lub chrzanowy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety",
strona 52.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: farsz do pikantnych naleśników
ja robię tak:
na patelni na oliwie podsmażam czosnek, do tego dodaję szynkę lub salami
krojone w cienkie paseczki, potem kawałki pomidorów, fasolke czerwoną,
kukurydzę, ogórek świeży. całość przyprawiam (sól, pieprz, bazylia, oregano,
tymianek). na koniec dodaję ser utarty na tarce nw grubych oczkach. gdy ser się
roztopi, farsz jest gotowy:)
całość podaję z sosem beszamelowym:)
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Fasolka szparagowa po raz n - ty
Ja robie z czymś takim
1 cebula
Śmietana
łyżka mąki
Masło
cebulę podsmażyć na maśle, nie za bardzo, posypać mąką chwilę podsmażyć dodać
śmietanę. Wymieszać z fasolką.

Druga opcja to
podgotować fasolkę z dwoma ząbkami czosnku i solą. Naczynie do zapiekanek
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą przełożyć fasolkę do naczynia , zalać
sosem beszamelowym,zapiec, po 10 minutach posypać żółtym serem i jeszcze chwilę
zapiec
Pozdrawiam Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Zapiekanka z gotowego makaronu rurek
Zapiekanka z gotowego makaronu rurek
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz zapiekankę z gotowego włoskiego makaronu w
kształcie rurek, coś a la lazania. Palce lizać. Wszystko robilam wg przepisu
z opakowania, ale zamiast sosu pomidorowego dalam sos do spagetti ze słoika i
troche bazylii do mięsa. udał mi sie nawet sos beszamelowy, ktorego nigdy
wcześniej nie robiłam.
Polecam Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zapiekanka z mięsem mielonym?
a ja robie taka ...
podsmazam mieso mielone z czerwona papryczka pokrojona w kostke z pieczarkami ,
dzien wczesniej gotuje ziemniaki kroje je w gruba kostke ale moze byc tez w
osemki, ukladam ziemniaki w wysmarowanej tluszczem formie na ziemniaki wykladam
mieso i zalewam sosem beszamelowym i posypuje tartym zoltym serem i zapiekam do
momentu rozpuszczenia sie sera; sosu dobrze jest zrobic troszke wiecej zeby
ziemniaki nie byly za suche
zapiekanka jest przepyszna , przynajmniej u mnie w domu bardzo smakuje
powodzenia
Asia Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: wymiana nadzienia między pierogami a naleśnikami:)
Ja wykorzytuje do nalesnikow to co mam pod reka, np. resztki bigosu, chili con
carne, miesny sos bolonski + na wierzch gotowane jarzyny i in. Innym razem
parowki, tj. smaruje nalesniki musztarda do srodka daje parowke i rozgrzewam w
piekarniku. Robie tez gesty sos beszamelowy, do tego podduszone pieczarki i
resztki miesa, np. kurczaka, szynki i in. Napelniam nalesniki i zapiekam. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Sos do ryby?
Sos beszamelowy do ryb

1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki

Robimy zasmażkę, dodajemy śmietanę i ok. 5 - 10 dkg sera szwajcarskiego,
rozprowadzamy rosołem, wciskamy cytrynę.
Smażoną rybę układamy na półmisku, okładamy ziemniakami, zalewamy sosem i
wstawiamy do gorącego pieca na 20 min.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: sos do gołąbków - aby był gęsty?
to sos zrobiony z masła, mąki i mleka dokładnych proporcji Ci nie podam bo obie
na "oko" ale mniej więcej tak:

1-2 łyżki masła rozpuścić w rondelku dodać 1-2 łyżeczki mąki i mieszać
trzepaczką aby nie było grudek i do tego dolać 1/4 szkl. mleka i intensywnie
mieszać aż będzie gęste - i to jest sos beszamelowy tzw. podstawa
do tego dodajesz przecier pomidorowy rozrobiony z bulionem lub zmiksowane
pomidory z puszki (ja wolę tą wersję) i mieszasz, przyprawiasz do smaku i na
koniec można dodać kwaśnej śmietany i szczyptę cukru, oczywiście pieprz, sól i
co tam lubisz.
Gwarancja, ze sos będzie gęsty, ja taki robię do gołąbków. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: pomocy!!!lasagne!!!
Po ostatnim pobycie w prywatnym pensjonacie w San Baronto(mogłam zajrzeć do
kuchni!!!) moja lazania wreszcie jest taka jak powinna być. Najmniej ważne jest
z czego robi się farsz. Może być mięsny z pomidorami, szpinakowy z serkiem itp.
Grunt to zasady. Używaj surowych płatów - nie trzeba ich obgotowywać. Sos
boloński to: na rozgrzaną patelnię(głęboka, bo będzie tego dużo) z odrobiną
oleju wrzuć mięso mielone i cały czas mieszaj i rozdrabniaj. Po chwili wrzuć
drobno posiekaną cebulę i czosnek (nie żałuj). Znowu podsmaż, ale nie rumień.
Podlej sokiem pomidorowym, dodaj przyprawy (jarzynko-wegeta zamiast soli,
bazylia, oregano itp.. Dobre są np. suszone pomidory z bazylią i czosnkiem -
firmy chyba Kamis lub kosteczki smakowe Knorr'a). Całośc musi być mocno płynna,
bo surowy makaron tego potrzebuje. Odsobno sos beszamelowy. Na masło wrzuć
mąkę. Nie wolno rumienić. Wlewaj mleko i cały czas mieszaj do zagotowania. Ja
dodaję trochę wegety. Musi być jak średnio gęsta śmietana. Teraz do
prostokątnej formy kolejno: warstwa płatów lazanii, na to sos mięsny (dość
cienko, równomiernie - na początku to sprawia kłopot, żeby starczyło na
wszystkie warstwy!!!, potem beszamel, na to stary grubo żółty ser i od nowa. Na
końcu zawsze sporo żółtego sera. Do piekarnika ok 160-170 st. 50-60 minut.
Kroić po dłuższej chwili od wyjęcia z piekarnika - gdy trochę stężeje. Można
poszczególne warstwy sera "wzmacniać" odrobiną parmezanu. Ja często robię
lazanię wieczorem i chowam surową do lodówki a następnego dnia po pracy do
piekarnika. Smacznego. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: pomocy!!!lasagne!!!
A ja robie tak-przygotowywuje sos miesny - delikatnie podgotowywuje platy
makaornu i na koniec robie sos beszamelowy-mniej wiecej: pól kostki masła, ze 3-
4 łyzki mąki to troszke podsmazyc-tak zeby sie nie spaliło przypadkiem :) i
dodaje ok 0,75 litra mleka, mieszac az zgęstnieje-to przyprawiam cytryną ,
pieprzem i solą -jeśli jest za rzadkie dodaje startego sera az konsystencja
bedzie ok-czyli nie za geste-tak zeby łątwo mozna bylo rozsmarowac.POtem
przekłądam makaron, sos mięsny, makaron,sos beszamelkowy, makaron - i tak do
konca. na samą góre kłade starty ser-to przyozdabiam ziołami ew.czerwona
papryką w proszku i do pieca. Zeby warstwy dobrze sie skleiły z płatami
makaronu posypuję kazda startym serem ( na sos).
Uwazam ze najlepsza lasania jest odgrzewana -wtedy nie rozwala sie. Czyli
najpier upiec a przed samym podaniem znowu podgrzac.
Powodzenia i smacznego. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Canelloni - poprosze o dobry przepis!!!
A ja robię tak:
30 dag mięska wołowego mielonego - na patelnię razem z dużą cebulą, albo 2
mniejszymi
papryka zielona, czarwona - drobno kroję - i na patelnię
ser żółty, topliwy:) - ilość dowolna - tarty na średnich oczkach
5 pieczarek - drobno kroję
Wszystko mieszam w garnku (po lekkim ostudzeniu z uwagi na żółty ser), dowalam
czosnek (dużo!!) i dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię świezą oraz inne
przyprawy. Po spróbowaniu - dokładam jajko. Jeśli farsz jest za gęsty
dolewam "pulpy" pomidorowej z kartonika tudziesz buteleczki. Napycham
niegotowane rurki. Układam w naczyniu, lekko wysmarowanym oliwą. Zalewam sosem
beszamelowym, posypuję serem startym (mozarellą najlepiej) - piekę ok. 45 minut
200 z nawiewem przez 30 min.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Naleśniki ale nie na słodko!Jakiś pomysł?
Syte i pikantne
Ja robie do naleśników pikantny farsz:
usmażone kawałki fileta z kury,natka pietruszki,kukurydza,papryka
kolorowa,pieczarki,przyprawy pieprz ,sól,tabasco jak kto chce wszystko
wymieszać ,Zawijamy w naleśniki.Układamy do naczynia posypujemy żółtym serem na
to sos beszamelowy i zapiekamy w piekarniku.Pycha Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: szwedzki stół - przyjęcie
Ciepłe czy zimne?
Ciepłe np. ziemniaki w beszamelu. Gotujesz ziemniaki, układasz warstwami w
formie, zalewając sosem beszamelowym. Należy dodać też jakąś warstwę cebuli,
najlepiej zeszklonej wcześniej lekko na patelni. To właściwie wystarczy, ale
można także włożyć trochę niedużych kawałków wędliny albo nawet ryby (rybę można
dla pewności posmażyć chwilę z cebulą). Po wierzchu obsypujemy tartą bułką,
przed podaniem można potraktować natką pietruszki.
Można jeść bez użycia noża, sprawdzone na imprezie. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: co mam zrobic dzis na obiad?
Gość portalu: Sylwia napisał(a):

> napisz co masz w lodówce???musimy z czegos pokombinować:)a może wybierasz sie
> do sklepu?

nic. pare plasterkow poledwicy. tarty parmezan. zamrozony grosZek i brokuly. a
w szafce makaron. dopuje slodka smietane, zrobie sos beszamelowy do tego.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: poradzcie - makaron z grzybami
Z sosem beszamelowym:

1. usmazyc grzyby z cebulka i czosnkiem, doprawic
2. sos-maslo + maka - zrobic zasmazke, jak to sie zacznie gotowac, wolno dodawac cieple mleko az
konsystencja bedzie lana, dodac potarty ser - Gruyer, Parmezan, Mascarpone - jakikolwiek ci smakuje
3. wlozyc grzybu do sosu i polac makaron, posypac swieza pietruszka Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: lasagne-nie wyszło:( dlaczego?
Warto zrobić wcześniej!!!
Np. rano na popołudnie, albo wręcz poprzedniego dnia. Przygotować i wstawić do
lodówki. Płaty przejdą sobie sosem i będą pycha.
A raz zrobiłam caneloni od razu (tzn. nadziałam i od razu piekłam) i mimo
sporej ilości sosu beszamelowego wyszły półsurowe.
Stanowczo polecam przygotowanie wcześniej i odstawienie.

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Niezrozumiałe, niesmaczne, bezsensowne połączenia
Jagniecine podaje w kuchni angielskiej
(pieczen) obowiazkowo z mint Jelly!!!!
Oni sobie nie wyobrazaja jedzenia tego
bez zielonej galaretki mietowej!!!
2 tygodnie temu siedzialam przy stole z ludzmi
z Angli, Australii i Poludniowej Karoliny (USA)
i wszyscy jedni miesko z Jelly.

Ja bym sie takze nie smiala z tradcji innych ludzi.
Moze nie dla wszystkich ryz z rodzynkami i kurczakiem
wydaje sie zjadliwy..............
Ale jest to tradycyjna potrawa podawana na Kaszubach:
Powinna to byc gotowana Mloda Kura z ryzem na sypko i sosem
beszamelowym slodko kwasnym z rodzynkami.
Serwowalo sie to danie (i serwuje) przez co najmiej ostatnie 100 lat
z jakies 70 lat w mojej rodzinie i nie tylko.
Nie uwazam go jako dania udziwnionego Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: szparagi 2009
garnek do gotowania szparagow mam ale jak nie mialam to tez sie udawly :-)
teraz czesto je griluje i smaze
osobiscie uwazam, ze sos beszamelowy zabija smak szparagow ;-) ale byc moze sie
nie znam ;-)
u mnie jeszcze nie ma szparagow
ale jak tylko sie pojawia to wezme sie do dziela
a to moje wyprobowane przepisy:
niebowgebie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?543348 Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: sos do zapiekanki
najprościej sosem beszamelowym, czyli: masło rozpuścić i dodać taką samą ilość
mąki jak masła. Zalewać powoli mlekiem aby nie powstały grudki. Doprowadzić do
konsystencji gęstej śmietany, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem (to
klasyka, ale możesz dodawać zioła itp., co lubisz). Zalewasz tym zapiekankę i
pieczesz aż się zezłoci. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Coś z zielonym pieprzem - nie polędwica?
Hmm
Ja bym kombinowała z sosem beszamelowym, doprawionym zielonym
pieprzem i jakimś żółtym serem o ostrym smaku - może tarty parmezan?
A żółty kolor mógł pochodzić od odrobiny szafranu/kurkumy, albo
żółtka (żółtko rozbełtać z odrobiną gotowego sosu i połączyć z resztą
sosu już nie gotując), bo wątpię, aby było tam aż tyle sera, żeby
dawało kolor

Przy okazji dziękuję innym za propozycje, na pewno wprowadzę i dam
znać o rezultatach:) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Naleśniczki!
na słodko robię częściej, ostatnio z kremem z mascarpone i malinami. ale robię
też na pikantnie w różnych wersjach podobnych do wymienionych wyżej, oraz
lazanię naleśnikową- usmażone naleśniki przekładam ragout bolońskim na przemian
z sosem beszamelowym i szpinakiem. do tego troszkę sera i zapiekam. smakuje mnie
i moim gościom bardziej niż lazania z gotowych płatów:) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Snobistyczne skladniki, ktorych nie znosicie
Rybka mi tam czy cos jest snobistycznym żarciem czy nie. Po prostu
pewne rzeczy lubię, innych nie i niech tak zostanie.
Lubię: tatara, sok pomidorowy, zieloną herbetę, piec sama ciasta na
które akurat mam ochotę, ostatnio lubię "coś" w sosie beszamelowym,
zwykłe normalne parówki z ostrą musztardą, chleb żytni
Unikam: keczupów firmy "krzak", kminku, tłustych wędlin,
napompowanych chlebów z polepszaczami
Nienawidze: zupek chińskich
chciałabym spróbować: ugotować coś z masalą Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Wigilia bez karpia to tak jakby
Gość portalu: wredny_widelec napisał(a):
Po jakimś
> czasie zauważyła, że mało kto z rodziny go jada, bo jest dla nich
zbyt tłusty,


no dzieki Bogu,za takie 'dietetyczne' podejscie. Wierze, ze
schabowych panierowanych i bigosu tez sie w waszym domu nie jadalo.

nie bylo tez majonezow (wszak tez tluste)tylko tajskie beztluszczowe
dressingi, nie bylo sosu beszamelowego i kalafiora kraszonego
obficie maslem

nie jadalo si e tez boczku i kelbas zadnych oprocz "chudziutkiej
poledwiczki"

nie da sie ukryc: nic bardziej szkodliwego w polskiej kuchn niz
tluszcz rybi. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Polędwica wołowa
a, z Krety - proszę:
Bakłażany kroimy w cienkie plasterki, smarujemy oliwą i w piekarniku pieczemy przez 15 minut na papierze na blasze w 190-200 st. Odkładamy na papierowe reczniki.

Mięso mielone (baranina, wołowo-wieprzowe) smażymy z cebulą na oliwie i gasimy szklanicą wina (czerwone - i to jest ten smaczek!).

Dodajemy przetarte wcześniej pomidory (u nas - może być z puszki przecier albo rozdrobnine bezskorkowe z puszki), solimy, pieprzymy i niech się dusi wolniutko az sos nie odparuje. Cukier koniecznie tam, gdzie pomidory - do smaku.

Połowę bakłażanów do brytfanki i posypujemy tartym serem (im ostrzejszy tym lepiej: graviera oryginał, parmezan może być), przekładamy połową mięsa, na to reszta bakłażanów i (!) znów posypujemy serem i układamy resztę mięsa.

Na wierzchu dajemy grubą warstwę wcześniej przygotowanego sosu beszamelowego. Lub - jogurtu naturalnego jedynie - żeby nie było "za tłusto"...:-)

Posypujemy znów tartym serem.

Pieczemy w gorącym piekarniku dopóki wierzch sosu nie zrumieni się na złoty kolor.

I to jest to, ciezkie, ale to!!!!

..." Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: ryba w smietanie
ryba w smietanie
witam

chcialabym jutro zrobic rybke inaczej niz w panierce..mam prośbe,
czy mozeci mi cos doradzic??

pamietam , ze kiedys czytalam o rybie w sosie beszamelowym
zapiekanej w piekarniku ale nie moge tego znalesc na forum..



z gory dziekuje za info

aga
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: pilne- beszamel
Przygotowujesz sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka,1 szklanka
śmietanki), sól, szczypta gałki muszkatołowej, sok z cytryny.
Rozgrzać masło, dodać mąkę, dokłądnie rozprowadzić w maśle, następnie wlewać
mleko i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki.
Gotować, aż beszamel zgęstnieje, pod koniec gotowania doprawić solą, gałką
muszkatołową i sokiem z cytryny.Można doprawić również pieprzem.

Do takiego sosu dodajesz jajka dokładnie je mieszasz, potem drobno pokruszony
twaróg. Jeśli to mussaka wylewasz powstały sos przed włożeniem jej do piekarnika.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zapiekanka z brokułami- pomóżcie proszę
Sos beszamelowy...?
To ja jeszcze nieśmiało zapytam, jak robicie sos beszamelowy?
Dla wszystkich jest taki oczywisty, dla mnie to znak zapytania.
Przepis zawarty w mojej książce kucharskiej nie pasuje do podanego
przez znajomą gosposię. Kiedyś podjęłam próbę ugotowania, ale nie
wyszło. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: marnowanie produktow-notoryczne przestepstwa kuch
przeczytalam caly watek i.. wlasciwie to ja lubie czasami
wieloskladnikowa papke sobie zrobic, o kolorze niezbyt zachecajacym,
warzywa to akurat odwrotnie bo lubie surowe (za co wszyscy znajomi
mnie bija, a dla mnie nie ma wiekszej frajdy niz surowy kalafior z
sosem czosnkowym:D) a pizze z ketchupem i serem podlaskim czy innym
tez lubie;D (o ile jest wlasnymi rencami robiona:>)) wiec tak
naprawde te wszystkie 'marnacje' to jest tylko kwestia naszego smaku
i nie powinno sie tego marnacja nazywac:)
dla mnie marnacja jest polewanie dobrego jedzenia sosem z torebki,
czy uzywanie granulek do dobrej zupy, czy niedajboze kiedys w
sklepie widzialam sos beszamelowy w torebce(co to w ogole ma
byc?!),wczesniej wspominane mieszanki przyprawowe,bo wtedy marnujemy
dobre wzglednie zdrowe skladniki, jakas potworna chemia.. ale
rozgotowywanie warzyw, czy wypieczenie miesa to tylko kwestia gustu. Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Fondue - wątpliwosci czy to tak ma byc?
Fondue - wątpliwosci czy to tak ma byc?
Jesteśmy od niedawna szczęśliwymi posiadaczami zestawu do fondue (baaardzo
popularny prezent na ślub ostatnimi czasy;)), i w sumie wcześniej nie miałam
doświadczeń z tą potrawą. Oczywiście, natychmiast urządzenie poszło w ruch,
żeby „wypróbować”, i do tej pory robiłam już kilka razy (świetne na posiadówki
ze znajomymi, także w plenerze). Ale mam wrażenie, że nie do końca robię tak
jak trzeba.
Jako „bazy” używam odrobiny sosu beszamelowego (powiedzmy pół
szklanki-szklanka, w zaleznosci od liczby glodomorow) doprawionego czosnkiem,
gałką i pieprzem świeżo zmielonym. I do tego walę starte różne gatunki sera.
Jak dolałam wino, to się trochę zwarzyło:/. A już tej wiśniówce to w ogóle nie
ufam.
Widzę z wyszukiwarki, że Wy inaczej robicie, i chyba ten sos beszamelowy jest
nie na miejscu…i to nie jest takie prawdziwe fondue. Ale z drugiej strony
wydaje mi się, że jak wwalę sam ser i wino to będzie taki pancernik, że każdy
zje tylko po jednej kromce umoczonej, bo więcej nie będzie w stanie.
Podzielcie się uwagami.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Kotlety z piersi kurczaka
A to musi być kurczak konkretnie?

Jeśli tak, to piersi można pokroić na kawalki o boku 2x2 cm, posypać solą, curry
i czosnkiem sprzoszkowanym, wymieszać i odstawić do lodówki na conajmniej godzinę
Potem podsmażyć na patelni, dodać niewiele wody, dusić do miękkości i podawać z
ryżem.


Można piersi z kurczaka pokroić w kawałki, podsmażyć i poddusić razem z drobno
pokrojoną cebulą. Do tego zrobić sos beszamelowy, wrzucić w gotowy sos mięso i
podawać z ziemniakami.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Problematyczne imieniny, inne niż zwykle..
skąd ja to znam? niemożność wejścia do sklepu tudzież otwarcia lodówki...
pomijam fakt, że kobiety w ciąży mięsa surowego nie powinny wcale dotykać
(toksoplazmoza i proszę nie krzyczeć, że bzdura i jak ktoś ma przeciwciała to
jest bezpieczny, bo powtórna infekcja kosztowała mnie stratę dziecka)...
Proponuję zestaw minimum zapachu:
zupa szparagowo - ogórkowa, może być w wersji uproszczonej czyli bulion,
szparagi z puszki, ze dwa ogórki (duże), zmiksować, doprawić, kleks śmietany.
na drugie camembert na ciepło z żurawiną lub czarną porzeczką tudzież cykoria
zapiekana z szynką w sosie beszamelowym posypana serem (cykorię w całości
zblanszować, dobrze odsączyć każdą owinąć plasterkiem szynki, zalać sosem
beszamelowym, posypać żółtym serem i do piekarnika na około 30min)
na deser sałatka owocowa, tudzież babeczki (gotowe) z owocami i bitą śmietaną.
Do tego na stole mogą stać warzywka pokrojone w słupki, dobra wędlina i sery w
kawałeczkach, dipy i już :)

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Sos pieprzowy- szukam przepisu.
Podłączę się pod ten wątek - jakiś czas temu jadłam polędwiczki z
sosem pieprzowym - pyszne! Sos był z całymi ziarenkami zielonego
pieprzu, biały. Zakładałam, że bazą jest sos beszamelowy - ale chyba
nie trafiłam, smak nie ten - oryginał był łagodny, lekko kwaskowy i
delikatnie pikantny, ziarenka pieprzu były miękkie. Ja użyłam
marynowanego zielonego pieprzu, ale nie udało się, ziarenka były
twarde, za ostre, a sam sos - bez wyrazu :(

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kurczak z rosolu
ja obieram mieso na male kawaleczki kroję, robię sos beszamelowy i z
ryżem jem
albo..fajniejsza rzecz (jak ktoś lubi).. odlewam troszhe rosołu,
rozrabiam z żelatyną.. mieso kroję na male kawaleczki, do tego
warzywa z rosolu z kostkę i np. groszek zielony.. zalewam w malych
miseczkach zelatyną i są super galaretki, bardzo smaczne
szczegolnie, ze na bazie prawdziwego rosolu.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: zapiekanka ziemniaczana- co robię nie tak :(
Karmelku, wiekszosc jogurtow scina sie w wysokiej temperaturze. Ktos
kiedys na forum pisal, ze wymieszanie jogurtu z sola moze pomoc. Ja
uzywam jogurtu greckiego Total do potraw na cieplo i nie mam z nim
problemu. Choc jeszcze go nie zapiekalam, a jedynie uzywalam do
sosow.

Aby miec idealnie gladki sos, musisz uzyc smietane (z powodzeniem
uzywam chudych 3% kwasnych smietan, np. President), albo zrobic
lzejszy sos beszamelowy.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: pilne pytanie :)
do tej pory myślałam, że umiem gotować... a o tylu podstawowych rzeczach nie
mam pojęcia.. :)

czy ten sos beszamelowy może być kupny? można dodać do niego czosnku żeby miał
posmak?

co do mojego pytania "głównego"... no cóż, mi zapiekanka nie smakowała, sos był
jakiś kwaśny i zepsuł smak..zrobił się tez troszkę grudkowaty. mężowi smakowało
ale on wymagający nie jest :) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kalafior zapiekany z serem przepis-pomocy!
Ja czasem robię zapiekany kalafior, nie wiem, czy to o taki chodzi.
Kalafior blanszuję, układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem, zalewam sosem beszamelowym z dodatkiem soli, pieprzu, gałki
muszkatałowej i czosnku, na to starta mozzarella - i zapiekam

Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kalafior zapiekany z serem przepis-pomocy!
Wydaje mi się, że najsensowniejszej odpowiedzi, jeżeli chodzi Ci o
TO konkretne danie, udzieli Ci kuzynka....

Ja gotuję kalafiora, robię sos beszamelowy, układam kalafior w
naczyniu do zapiekania, razem z cząstkami pomidorów, można też dodać
paseczki szynki. Zalewam beszamelem, posypuję startym serem i
zapiekam.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: kotlety mielone
Rano, przed pracą, wjmuję kotlety z zamrazarki i kładę np. na talerzu.
Po przyjściu z pracy robię sos grzybowy, pomidorowy, pieczarkowy ....
na bazie sosu beszamelowego.Wkładam kotlety, nie zawsze całkiem się rozmrożą,
ale to nie szkodzi.Na małym ogniu gotuję, a właściwie duszę pod przykryciem,
aż kotlety będą gorące.
Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: sos do lasagne - Pomóżcie!
od autorki
A to ciekawe, bo choć Twój przepis wydaje się ciekawy, to rozumiem, że wyszłaś
z założenia, że wszystko przyprawione odrobiną złośliwości smakuje lepiej, tak?

Ps. I nie wszyscy od zawsze umieli się gotować! Moja mama do dziś tego nie
potrafi, nic więc dziwnego, że zaczynałam od żarcia z torebek. Ale od tego jest
to forum,żeby nawet takie początkujące kucharki jak ja mogły zakosztować
prawdziwych, samodzielnie przyrządzonych potraw.

Ps2. I choć tyle potraw przyrządzam jeszcze z proszku, to sos beszamelowy robię
wyśmienity... :P Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Co na obiad w piątek?
Fasola w sosie pomidorowym.
Łazanki z kapustą.
Makaron z serem i ze śmietaną + ew. truskawki (teraz - z mrożonki).
Pieczone ziemniaki z kefirem/zsiadłym mlekiem.
Mrożonka typu "warzywa na patelnię" zapiekana z ryżem i żółtym serem albo sosem
beszamelowym.
Ryż zapiekany z jabłkami + bita śmietana (mniam). Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Jak na Was wplywa ogladanie
Gość portalu: rosemarry77 napisał(a):

> CZerwone mięso ma jedną istotną cechę, żelazo hemowe, które jest
> dużo lepiej przyswajalne niż nie hemowe znajdujące się np. w
> szpinaku i inncyh zielonych warzywach. Więc od czasu do czasu wrto
> coś z takiego mięska zjeść.:)

wiesz, ja mieszkam w Australii - znam tu takich ludzi, ktorzy poza
wolowina nic innego nie jedza - nawet warzyw (no albo prawie wcale)

pole(n)dwica wolowa jest tu latwo dostepna wiec jadam nie czesciej
niz raz w tygoniu - watrobka, niestety nielatwa do dostania, zdarza
sie nam jadac raz na rok - no moze ja do zluch sklepow chodze

- co do glownego watku: tu w au byly "dwie tluste baby" i niejaki
nowozelandczyk Hugh - musze przyznac ze ten ostatni jest dosyc
standardowy(przepisy mam na mysli), a pan tlustych nie ogladalam
niestety :)

popadne chyba w sprzecznosc, gdy powiem, ze kiedy kucharz ma spora
nadwage i wszedzie zapodaje sos beszamelowy, czy inny z lychami
majonezu (ktory nota bene uwielbiam) albo maki i masla, to sobie
odpuszczam - bo ile mozna. Wtedy staje sie w mej cichej prywatnosci
podla zmija i daje upust stereotypom, i "laniu grubasow"

ale gdy jest chudy do przesady i nie stosuje cebuli, soli i
przypraw ...to juz jest zupelnie zdyskwalifikowany


co do Pascala, ktory budzi tyle zachwytow, - programu nie ogladalam -
przegladalam przepisy - swidzcza o bardzo powierzchownej wiedzy
rozdmuchanej do granic mozliwosci




Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Temat: Jak na Was wplywa ogladanie
popadne chyba w sprzecznosc, gdy powiem, ze kiedy kucharz ma spora
> nadwage i wszedzie zapodaje sos beszamelowy, czy inny z lychami
> majonezu (ktory nota bene uwielbiam) albo maki i masla, to sobie
> odpuszczam - bo ile mozna. Wtedy staje sie w mej cichej
prywatnosci podla zmija i daje upust stereotypom, i "laniu grubasow"
Senin. Potrzeba matką wynalazków:)) Ja ze względu na koszmarną
alergię, nie jadam wielu dość podstawowych produktów, głównie mleka
i przetworów mlecznych oraz pszenicy. A ponieważ lubię potrawy które
chciał nie chciał mają je w składzie to na własny użytek sobie je
modyfikuję. Np. zamiast mąki pszennej wzorem wschodnim do
zagęszczania potraw (sosów)dodaję mąkę ziemniaczaną. Natomiast nie
odstręcza mnie tusza, czy jej brak a sposób przygotowania w sesnsie
jeżeli przepis mi się podoba to go modyfikuję wedle własnych potrzeb.
A co do Pascala do od jego przepisów odstęcza mnie to że do
wszystkiego dodaje kostki Knorr, lub inne polepszacze.
Co do kucharzy to bardzo lubię "Nagiego szefa" Jimmiego Olivera z
Kuchnia TV, który wcale nie jest chudy, ale też nie jest gruby:) Obejrzyj wszystkie wiadomości z tego tematu



Strona 1 z 4 • Znaleźliśmy 395 rezultatów • 1, 2, 3, 4
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Ćwiczenia na uda